Tapaus Esperi Care

Mielipidekirjoitus 27.1.2019/TS

Terveydenhuoltoalan ammattilaisena olen järkyttyneenä lukenut uutisia hoivapalvelu Esperi Caren ”puuhastelusta” (TS 27.1 ja HS 26.1.2019). Nimittäin laadukkaaksi hoivaksi tai hoidoksi toimintaa ei voi millään mittarilla kutsua.

On täysin käsittämätöntä, millaisella työmentaliteetilla tämä firma hoitaa heille annettua tehtävää ja miten se huolehtii henkilöstöstään. Miten on mahdollista, että vuonna 2019 ikäihmisistämme huolehtii toimija, jolla on vajaalukuinen, osittain kouluttamaton henkilöstö, joka ei pysy huolehtimaan edes ihmisen perustarpeista kuten riittävästä puhtaudesta, hoivasta ja ravinnosta.

Jokaisen Esperi Carelle toimintansa ulkoistaneen kunnan ja kaupungin onkin syytä tarkistaa sijoitettujen vanhustensa kunto, hoivan laatu sekä henkilöstön tilanne. Mediatietojen mukaan yhden vanhuksen epäillään menehtyneen ja osan joutuneen suoraan sairaalahoitoon huonokuntoisuuden vuoksi kyseisen hoivakodin toiminnan seurauksena. Kenenkään ei tule kokea tässä maassa enää mitään vastaavaa. Esperi Caren Kristiinan yksikön toiminta kuvaantuu ikäihmisten hoivan irvikuvana sekä suomalaisen terveydenhuollon ja ammattilaisten tekemän työn täydellisenä halventamisena. Positiivista on, että Valvira aidosti kuuli siellä vallitsevan hädän, käytti oikeuttaan sekä keskeytti ala-arvoisen ja asiakasturvallisuuden vaarantavan toiminnan.

Tällaisten toimijoiden omavalvontasuunnitelmat ovat lähinnä huono vitsi – tulevaisuudessa onkin oltava järeämpiä ja ketterämpiä valvontakeinoja, jotta ikäihmisten laadukas ja ammattimainen hoiva- ja huolenpito voidaan taata kaikkialla Suomessa. Myös haamuhoitajien pyörittäminen konkreettista hoivatyötä tekevänä on saatava loppumaan – kyseessähän on selkeä petoksellinen toimintapa.  Ikäihmisten laadukas ja ammattimainen hoiva- ja huolenpito on yksinkertaisesti varmistettava asianmukaiselle tasolle seuraavan hallituskauden aikana.

Merja Niemi
erikoissairaanhoitaja, sairaanhoitaja YAMK
dementikkovanhempien omaishoitaja
Raision kaupunginvaltuutettu
V-S maakuntavaltuutettu (Kesk.)